Bakanlar neye karşı sorumludur?
Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, 81 inci maddeye göre Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde andiçerler. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı veya Bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erer. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, Cumhurbaşkanına karşı sorumludurlar.
Bakanlar Kurulu nereye bağlıdır?
Bakanlar Kurulu toplantıları Cumhurbaşkanının resmi ikametgahı olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılır.
Başkanlık sisteminde başkan meclise karşı sorumlu mu?
Bakanların siyasi bir yetkisi ve Parlamento’ya karşı bir sorumluluğu yoktur; onlar Cumhurbaşkanı’nın “teknik çalışma ekibidir.” Cumhurbaşkanı’nın görev süresi beş yıldır. Bir kişi en fazla iki kez Cumhurbaşkanı seçilebilir.
Parlamenter sistemde bakanlar milletvekili mi?
109/3). Bu maddede belirtildiği gibi, Başbakan’ın Milletvekili olması gerekir. Bakanların milletvekili olma zorunluluğu yoktur ve milletvekili olmayan kişiler bile oy kullanma hakkına sahiplerse bakan olabilirler.
Türkiye’de hükûmet yaptığı işlerden kime karşı sorumludur?
Her bakan Cumhurbaşkanına karşı sorumludur ve ayrıca kendi sorumluluk alanındaki işlerden ve yetkisi altındakilerin eylem ve işlemlerinden sorumludur. Cumhurbaşkanı, bakanların görevlerinin Anayasa ve kanunlara uygun olarak yerine getirilmesini denetlemek ve düzeltici tedbirleri almakla yükümlüdür.
Vali bakanlar kurulu kararı ile atanır doğru mu yanlış mı?
Bugün valilerin atanması, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 6. maddesi ve 1700 sayılı İçişleri Memurları Kanunu’nun 6. maddesiyle düzenlenmiştir. Buna göre; “Valiler, İçişleri Bakanlığı’nın onayı, Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile atanır.
Bakanlar kurulu görevi nedir?
Bakanlar Kurulu veya Kabine, demokratik devletlerde Başbakan ve tüm Bakanların bir araya gelerek Hükümetin politika rotası hakkında karar aldıkları ve genel politikasını belirledikleri organdır. Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararlar Başbakana “yasal” tavsiyelerdir.
Bakanları denetleme yetkisi kime aittir?
i) Teftiş Kurulu: Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamındaki kamu idarelerindeki iç denetim birimleri dışında kalan teftiş kurullarını ve diğer denetim birimlerini, MADDE 3 – (1) Devlet Denetleme Kurulu, Cumhurbaşkanlığına bağlı en üst denetim organıdır.
Bakanlar kurulu kararı ile kim atanır?
Madde 2 – Bu Kanuna ekli (1) sayılı cetvelde yer alan unvanlı kadrolara atamalar Bakanlar Kurulu kararıyla, (2) sayılı cetvelde yer alan unvanlı kadrolara ise müşterek kararla yapılır. Nakilleri ve görevden alınmaları aynı usule göre yapılır.
Başkanlık sisteminde başkan ölürse yerine kim geçer?
Türk siyasetinde, Yürütme Erki Başkanlığı makamı herhangi bir nedenle boşalırsa, 45 gün içinde cumhurbaşkanlığı seçimi yapılır. Yenisi seçilene kadar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cumhurbaşkanı olarak görev yapar ve Cumhurbaşkanının yetkilerini kullanır.
Parlamenter sistemde bakanlar kurulunu kim seçer?
Başkan halk tarafından seçilirken, Bakanlar Kurulu yasama organı tarafından seçilir. Bakanlar Kurulu yasama organının güven oyu alır. Öte yandan Başkan yasama organının güvenine güvenmez.
Cumhurbaşkanını kim denetler?
Cumhurbaşkanı’nın verdiği kararlar genellikle Danıştay tarafından izlenir. Ancak Cumhurbaşkanı’nın atama kararlarına karşı Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurulabilir, çünkü bunlar bireysel işlemlerdir ve ülke çapında bir etkiye sahip değildir.
Parlamenter sistemde başbakanı kim seçer?
Parlamenter sistemlerde, devlet başkanı genellikle sembolik bir pozisyon olduğu için demokratik oylama yoluyla halk tarafından seçilmez. Halk temsilcileri seçer ve devlet başkanı halk tarafından seçilen temsilciler tarafından seçilir.
Bakanlar kurulunu kim denetler?
Kanun hükmünde kararnameler hem Meclis’in siyasi denetimine, hem de Anayasa Mahkemesi’nin yargısal denetimine tabidir.
Meclis soruşturmasını kim açar?
Parlamento, azınlığa parlamento soruşturması başlatma hakkı tanımıştır. Bu hak ilke olarak siyasi araştırmalar için geçerlidir. Ancak, Parlamento’da kararlar çoğunluk tarafından alınır. Mahkemeler ve idari makamlar, parlamento soruşturma komitelerine yasal ve idari yardım sağlamakla yükümlüdür.
Bakanı kim denetler?
Yargıtay, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi; Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, yüksek yargı mensupları, Genelkurmay Başkanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanları’nı görevleriyle ilgili suçlardan yargılarken kullandığı sıfattır.
Bakanın görevi nedir?
Bakan, bir bakanlığa başkanlık eden ve diğer bakanlarla birlikte politika kararları alan ve uygulayan bir politikacıdır. Bazı yargı bölgelerinde, hükümet başkanı aynı zamanda “başbakan”, “şansölye” veya başka bir unvanla tanımlanan bir bakandır.
Yürütmeden kim sorumludur?
Anayasa’nın “Yürütme Yetki ve Görevleri” başlıklı 8. maddesine göre, “Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından, Anayasa ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.” Anayasa metninden de anlaşılacağı üzere, yürütme yetkisi ve görevi Cumhurbaşkanı ve bakanlara aittir.
Bakanları denetleme yetkisi kime aittir?
i) Teftiş Kurulu: Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamındaki kamu idarelerindeki iç denetim birimleri dışında kalan teftiş kurullarını ve diğer denetim birimlerini, MADDE 3 – (1) Devlet Denetleme Kurulu, Cumhurbaşkanlığına bağlı en üst denetim organıdır.