İçeriğe geç

Apartman Denetimini Kim Yapar

Apartmanı kim denetler?

Apartman binaları için denetim otoritesi, apartman binasının yönetiminde alınan kararların kanun ve yönetmeliklere uygun olup olmadığını denetler. Denetim kurulu genellikle apartman sahipleri tarafından seçilir ve apartman sahipleri derneği yönetim kurulundan bağımsız olarak çalışır.

Apartman yönetiminde denetçi kimlerden seçilir?

Ana gayrimenkulün bağımsız bölümlerinin sayısı ne olursa olsun denetçi atanması zorunluluğu yoktur. Yönetim planlarında öngörülmüşse, kat malikleri kurulu, üyeleri arasından gayrimenkulün sayı ve payının çoğunluğu ile seçeceği bir veya daha fazla denetçi aracılığıyla denetçi atanabilir.

Yönetici denetçiyi görevden alabilir mi?

Denetçiler, olağan genel kurulda yönetici müdürlerle birlikte seçilir ve görevleri, yönetici müdürler ve denetçiler bir sonraki genel kurulda ibra edildiğinde sona erer. Kat mülkiyeti sahipleri konseyi, haklı sebeplerle yöneticileri ve denetçileri her zaman değiştirebilir.

Apartman yönetimi nasıl denetlenir?

Kat mülkiyeti sahipleri konseyi, hizmet veren yöneticinin tutumunu sürekli olarak izler/denetler. Meşru bir sebep varsa bunu her an değiştirebilir. Dairelerin gelir ve gider hesaplarının denetimi için belirli bir süre belirlenmemişse, kat mülkiyeti sahipleri derneğinin bu denetimi üç ayda bir yapması doğru olur.

Apartman sakinleri nereye şikayet edilir?

Şikâyetler, kat malikleri kuruluna, denetim kuruluna veya yargı mercilerine yapılabilir.

Apartman yöneticisi ceza alır mı?

Kat mülkiyeti birliği tarafından onaylanmış bir iş planı yoksa, yönetici derhal bir iş planı hazırlar. Görevlerini yerine getirmeyen yöneticilere 33 üncü maddenin son fıkrasında belirtilen cezalar uygulanır. Yöneticilik, kamuoyuna öyle görünmese de, birçok görev ve sorumluluğu olan bir iştir.

Denetçi aidat öder mi?

Denetçi ücret öder mi? Yöneticiler ve denetçiler, yönetim planında yer alan hususlara ve kat malikleri toplantıları sonucunda alınan kararlara bağlı olarak ücret ödememe hakkına sahip olabilirler.

Denetçi ev sahibi olmak zorunda mı?

Müfettiş bir mülk sahibi olmalı mı? “Kiracı da dahil olmak üzere herkes, mülk sahipleri kurulunun temsilcisi olarak yönetimi devralabilir. Ancak müfettişler mülk sahibi, yani tapu sahibi olmalıdır.”

Apartman denetçisi kaç kişiden oluşur?

Denetim Komitesi: Konut idaresi ayrıca mali konuları ve idari faaliyetleri incelemek için bir denetim komitesi kurar. Denetim kurulu bir veya üç kişiden oluşur. Bu organ, yönetim kurulunun çalışmalarını ve apartman binasının mali durumunu izler.

Kimler apartman yöneticisi olamaz?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, yönetim planında “Yönetici apartman sahipleri tarafından seçilir” ibaresi varsa, apartman sahibi olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve site yöneticisi olamazlar. Ancak, yönetim planında böyle bir ibare yoksa, kiracılar da yönetici olabilir.

Apartman yöneticisi en fazla kaç yıl için seçilir?

Ancak kanun ve yönetim planı çerçevesinde müdür en fazla üç yıl görevde kalabilir ve yeniden seçilebilir.

Denetçinin görev ve yetkileri nelerdir?

Denetim programlarını hazırlamak, işlerin daha verimli yürütülmesini sağlamak, uzmanlık alanına göre teknik veri, doküman, materyal ve bilgileri incelemek, denetim sonrası raporları hazırlamak ve raporları gerekli birimlere iletmek.

Kat maliki hesapları inceleyebilir mi?

Başka bir deyişle, her kat maliki gelir ve gider defterlerini her zaman inceleme hakkına sahip değildir. Ancak kat maliklerinin yarısı, mülkiyet paylarına bakılmaksızın bunu talep ederse, yöneticiden yönetim planında belirtilen zamanların dışında faturayı sunması istenebilir.

Apartman yönetimi kimse almazsa ne olur?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 34. maddesinde ayrıntılı olarak açıklandığı üzere, hiç kimse yönetici olarak atanmamışsa, kat maliklerinden her biri, taşınmazın veya apartmanın bulunduğu yer hukuk mahkemesine başvurarak, birinin yönetici olarak atanmasını veya atanacak kişinin yönetici olarak atanmasını talep edebilir.

Apartman yönetimi karar defterini kim denetler?

Karar defterinin kat malikleri derneği ve şantiye denetçisi tarafından her üç ayda bir incelenmesi gerekiyor.

Yapılan binaları kim denetler?

Denetleme şirketleri, proje aşamasında olan binaların inşasını onaylar. Bu noktada, yapı denetleme şirketlerinin proje ve binaları denetlemenin her aşamasında denetçi olarak büyük bir sorumluluğu vardır. Yapı denetleme şirketlerinin çalışmaları Bayındırlık Bakanlığı’ndan gelen müfettişler tarafından kontrol edilir.

Apartman düzenini bozan kişi hakkında ne yapılmalı?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kötü komşulara karşı yasal yollar bulunmaktadır. Komşunuz gürültü yapıyorsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Alo 181 Gürültü Şikayet Birimi’ne istediğiniz zaman başvurabilirsiniz. Alo 181 Gürültü Şikayet Birimi 7/24 esasına göre çalışmaktadır.

Apartmanı kirleten komşu nereye şikayet edilir?

Kat Mülkiyeti Kanunu, İdari Suçlar Kanunu, Çevre Kanunu ve Konut Yönetmeliği gibi yasalarla korunmaktadır. Bizi rahatsız eden veya şikayet etmek istediğimiz konutlar hakkında üç yere şikayette bulunabiliriz. Bu yerler; Sulh Ceza Mahkemesi, Belediye ve Kolluk Kuvvetleridir.

Apartman yönetimi denetçi aidat öder mi?

Denetçi ücret öder mi? Yöneticiler ve denetçiler, yönetim planında yer alan hususlara ve kat malikleri toplantıları sonucunda alınan kararlara bağlı olarak ücret ödememe hakkına sahip olabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Ucuz Escort