İçeriğe geç

Müştereken Ve Müteselsilen Sorumlu Nedir

Müşterek ve müteselsil sorumlu ne demek?

Müteselsil sorumluluk, birden fazla borçlunun borcun tamamından ayrı ayrı sorumlu olduğu durumu ifade eder. Müteselsil sorumluluk, birden fazla borçlunun borcun belirli bir kısmından sorumlu olduğu, ancak borcun tamamından sorumlu olmadığı durumu ifade eder.

Müteselsilen sorumludur ne demek?

Müşterek ve müteselsil sorumluluk, birden fazla tarafın aynı borçtan tamamen sorumlu olduğu bir hukuki kavramdır. Bu sorumluluk türünde, her borçlu borcun tamamından ayrı ayrı sorumlu tutulabilir ve alacaklı her borçludan borcun tamamının ödenmesini talep etme hakkına sahiptir.

Müteselsil sorumlu kimdir?

Borçluların tümünün alacaklıya karşı borçlarını ifa etmekten dolayı sahip oldukları sorumluluğa müteselsil sorumluluk denir.

Müşterek borçlu ve müteselsil kefil nedir?

Kefil ikinci borçludur. Borç ödenmezse asıl borçludan tahsil edilmesi gerekir. Asıl borçlu ödemez ise kefil borcu tahsil etmekle görevlendirilir. Müşterek borçlu müteselsilen sorumlu ise asıl borçluya eşittir; borç ödenmezse banka veya alacaklı borcun tahsili için her iki tarafı da asıl borçlu olarak kabul eder.

Müteselsil sorumluluk hangi hallerde olur?

Müşterek ve müteselsil sorumluluk, birden fazla kişinin tüm borçtan sorumlu olduğu durumdur. Bu tür sorumluluk genellikle borçlular bir araya gelip bir borcu ödemeyi kabul ettiklerinde veya böyle bir yasal yükümlülük ortaya çıktığında ortaya çıkar.

Müteselsil sorumlulukta dava kime açılır?

“6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 163. maddesine (818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 142. maddesi) göre, müteselsil sorumluluğu bulunan zarar gören, dilediği borçluya başvurma hakkına sahiptir. “Dilerse sorumlulardan birine, hepsine veya bir kısmına karşı dava açabilir.” Y. 3. HD. 28.01.

Müştereken ödeme ne demek?

Müteselsil sorumluluk ilkesine göre; birden fazla kişinin ödemekle yükümlü olduğu bir borç varsa, o borcun ödenmesi tek başına bir kişiye yüklenemez ve borç, kişi sayısına göre taksim edilmek suretiyle tahsil edilir.

Müteselsilen ne demek örnek?

Örneğin ardışıklık, bir organizasyonun pek çok farklı bölümünün birbirine bağlı olması ve birbirlerinin faaliyetlerini etkileyecek şekilde çalışması olarak tanımlanabilir.

Müteselsil sorumluluk kaç yıldır?

Aralarında müteselsil borç bulunan borçlulardan ve asıl borçlulardan her biri, borcun tamamından sorumludur. TBK’nın 202. maddesi, devreden ve devralanın borçlardan dolayı iki (iki) yıl süreyle müteselsil sorumlu olmasını ve bundan sonra borcun devrini öngörmektedir.

Kefil müteselsil sorumlu mudur?

İmzaladığı sözleşme bir ticari borç sözleşmesi ise, sözleşmede aksi kararlaştırılmadığı takdirde, bu kefil 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 7 nci maddesi uyarınca müteselsil kefil sayılır.

Müteselsil sorumluluk nedir evlilikte?

Eşlerden her biri, temsil yetkisi olmaksızın yapılan işlemlerden şahsen sorumludur. Ancak, temsil yetkisi üçüncü kişilerin anlayamayacağı şekilde aşılırsa, eşler yine de müteselsilen sorumludur (TMK m. 189/II).

Müşterek kusur ne demek?

Başka bir deyişle, yan ihmal, yaralanan tarafın ihmalkar eylemleriyle hasara dahil olmasıdır. Kısaca, yaralanan tarafın hasarı etkileyen hatasına katkıda bulunan ihmal veya ortak ihmal denir.

Müşterek müteselsil sorumluluk ne demek?

Müşterek ve müteselsil sorumluluk, birden fazla borçlunun toplam borçtan ayrı ayrı sorumlu olması anlamına gelir. Buna karşılık, müteselsil sorumlulukta, birden fazla borçlu borcun belirli bir kısmından sorumludur ve borcun tamamından sorumlu değildir.

Müteselsil kefillik nasıl iptal edilir?

Ortak kefalet talebinin iptal edilmesinin de mümkün olup olmadığı sorusu ortaya çıkar. Ortak kefalet son anda sonlandırılamaz veya terk edilemez. Kefalet sözleşmesi imzalandıktan sonra, ana borçlu borçlarını ödemezse kefil sorumludur.

Müteselsil kefil eş olur mu?

Eşler birlikte kefil ise her iki eşin rızası aranır. Türk Borçlar Kanunu’nun 584. maddesinin ikinci fıkrasında kefalet sözleşmesinin akdedilmesinden sonra eşin rızasının aranacağı haller sıralanmıştır.

Müteselsil borç ne demek örnek?

Örnek: B1, B2 ve B3 birlikte A’ya otuz bin TL ödemekle yükümlü ise; A otuz bin TL’nin tamamını istiyorsa, bu borçlulardan sadece birinden veya hepsinden ödeme talebinde bulunabilir. Talep edilen borçlu itiraz edemez. Borç tamamen ödeninceye kadar her borçlunun sorumluluğu devam eder.

Müteselsil demek ne demek?

Ortak girişim nedir? Arapça kökenli olan müteselsil, zincirlenmiş anlamına gelir. Birbiri ardına olarak tanımlanabilir. Bu nedenle, genellikle borçlunun borçluyu takip ettiği anlamına gelen ortak borçlu veya kefil olarak kullanılır.

Müşterek kusur ne demek?

Başka bir deyişle, yan ihmal, yaralanan tarafın ihmalkar eylemleriyle hasara dahil olmasıdır. Kısaca, yaralanan tarafın hasarı etkileyen hatasına katkıda bulunan ihmal veya ortak ihmal denir.

Müteselsil sorumluluk nedir evlilikte?

Eşlerden her biri, temsil yetkisi olmaksızın yapılan işlemlerden şahsen sorumludur. Ancak, temsil yetkisi üçüncü kişilerin anlayamayacağı şekilde aşılırsa, eşler yine de müteselsilen sorumludur (TMK m. 189/II).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir